Mit lehet főzni a szabadban?

Azt gondolom bármit. A főzés szerintem alapanyag, eszközök és fantázia kérdése. Az alapanyagokat és az eszközöket lehet egy kis fantáziával variálni. Lehet helyettesíteni egyik alapanyagot a másikkal, serpenyő helyett lábost használni. De amit biztosan nem helyettesíthető az erdei ételkészítésnél az a fantázia.

Az étel élvezete több összetevő kérdése. Aki éhes általában nem válogat, de ettől még nem lesz finom az étel, csak elmúlik az éhség. Baráti társaság, jó levegő, mozgás és máris az egyszerű sültszalonna is kiemelkedően finom, még akkor is, ha kétszer beleesett a hamuba a nyársról. Ebből következik, hogy a megfelelő környezet mellett egy jó alapanyagokból összerakott, kis fantáziával megkoronázott étel igazi élmény. Pontos recept alapján is lehet főzni és jól tudom, van, aki tud is ilyen módon. Én nem vagyok képes recept alapján főzni. Imádok recepteket olvasni főzős videókat nézni, mert rengeteg jó ötletet adnak, de végül a saját elképzelésem szerint főzöm meg az ételt. Nem vagyok szakács, a barátaimnak és magamnak főzök, ezért megtehetem mindezt.

Mindig fontosnak tartottam, hogy aki nem szeret főzni, az ne főzzön, ha nem muszáj. A főzéshez lélek kell, szeretni kell csinálni és szeretni az embert, akinek készül. Az legyen a cél, hogy örömet szerezz. És olyan embernek főzz, aki értékeli a főztödet, mert a megrögzött kritizálóknak úgysem tudsz megfelelni.

De térjünk vissza a címben feltett kérdésre, mert nagyon elkalandoztam.

A „mit főzhetünk szabadban” kérdés könnyen megválaszolható. Bármit, amihez van alapanyagunk. A hogyan a nagyobb kérdés. Paprikáskrumpli, alap olaszos tésztaételek, krumplistészta és hasonlók egy bádogbögrében is elkészíthetők egy-két személyre. Egy bogrács meg egy serpenyő viszont már gyakorlatilag mindenre elég. Aki komolyan felszerelkezik az erdei főzéshez, lényegében mindenhez megtalálja a szükséges eszközöket a kereskedelemben, vagy legyárthatja saját magának.

Következő kérdés, hogy hány személyre főzünk. Mert bögrében nem nagyon lehet több adagot elkészíteni, viszont van étel, amiből meg nem lehet egy adagot főzni. Ha például az ember Wellington bélszínt kíván bushcraftos időtöltése közben az erdő közepén és ehhez vitt magával alapanyagot, semmi akadálya elkészíteni (követtem már el hasonlót), de nem árt, ha többen vagyunk, mert egy adag nem készíthető. De egy horgászattal egybekötött halászlének is kell legalább két ember.

Hosszasan sorolhatnám a kérdéseket, végül is ennek a blognak ez lesz a célja, de nem ebben az egyetlen bejegyzésben. Szeretném a recepteket megközelíteni az elkészítendő étel és a rendelkezésre álló eszközök szempontjából is. Remélve, hogy sokéves kulináris kalandjaim tapasztalatából merített történeteim és receptek sokaknak meghozzák a kedvét az erdei főzéshez.